Het Paardje van Troje gaat naar Ameland

Boek van Het Paardje van Troje

Na een mooie Tentoonstelling in H47 in Leeuwarden gaat * Het Paardje van Troje* naar de Kunstmaand Ameland in November 2021

We zijn druk bezig met het boek wat daar straks te koop is

Een stukje uit het boek:

Ik zal je een verhaal vertellen over hoe een verhaal ontstaat. Ik was erbij, ik heb het zien gebeuren, hoe een verhaal een eigen leven is gaan leiden. Misschien ken je het verhaal van het paard van Troje. In de Oud-Griekse mythen, de verhalen over de goden en de helden, wordt een verhaal verteld over de oorlog tussen de Grieken en de stad Troje. Deze oorlog duurde al jaren voort en het lukte de Grieken maar niet om de stad Troje in te nemen. Dus bedachten ze een list. Ze bouwden een reusachtig paard van hout, waarin soldaten zich verstopten. De andere soldaten deden alsof ze wegvoeren, maar bleven stiekem een paar kilometer verderop uit het zicht van de Trojanen wachten. De volgende dag zagen de Trojanen dat de Grieken weg waren en toen ze op onderzoek uit gingen vonden ze het reusachtige paard op het verlaten strand. Ze wilden het eerst vernietigen, maar kwamen tot de conclusie dat ze het paard het beste de stad in konden halen als offer van dank aan de goden dat zij ervoor gezorgd hadden dat de Grieken vertrokken waren. Er werd een groot dankfeest gehouden, maar toen het feest afgelopen was slopen de soldaten die in het paard verstopt waren naar buiten, staken de huizen Troje in brand en deden de stadspoorten open voor hun medesoldaten. Er werd een gruwelijke slachting aangericht. Sindsdien betekent ‘een paard van Troje binnenhalen’ dat je door dommigheid de vijand toelaat of een ramp over jezelf afroept.
Dit is het verhaal zoals iedereen het kent. Maar soms moet je niet alle verhalen zomaar geloven. Ik zal je vertellen hoe dit verhaal is ontstaan. Ik zal je vertellen wat er echt gebeurd is, want ik erbij was toen dit verhaal ontstaan is.

Paardje van Troje

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *